Vergelijk aanbiedingen

Wat zijn de kosten bij aankoop

Wat zijn de kosten bij aankoop

Wat zijn de kosten voor het kopen van een woning in Spanje?

Als koper van onroerend goed in Spanje zijn er een aantal kosten en belastingen bovenop de aankoopprijs die u als koper moet betalen. Afhankelijk van of u een nieuw onroerend goed van een projectontwikkelaar of een bestaande woning koopt, moet u ofwel BTW & zegelrecht of overdrachtsbelasting betalen. De verschillende gevallen worden hieronder uitgelegd, samen met de andere kosten en belastingen die beide gevallen gemeen hebben.


1. Kosten voor het kopen van een nieuwbouw woning bij een projectontwikkelaar
Dit zijn de kosten waarmee u te maken krijgt bij het kopen van een nieuw huis in Spanje bij een ontwikkelaar. Het maakt niet uit hoe lang geleden het pand is gebouwd. Om als een nieuw huis te tellen, moet het nooit eerder zijn verkocht.

1.1 BTW en zegelrechten (IVA & Actos Jurídicos Documentados – AJD)
Deze belastingen zijn van toepassing op woningen die voor het eerst worden verkocht (nooit eerder bewoond), of op commercieel onroerend goed en percelen. Dit is een nationale belasting, dus de btw is overal waar het onroerend goed zich bevindt hetzelfde (met uitzondering van de Canarische eilanden, die hun eigen versie van de btw hebben).

Momenteel is de btw (in Spanje bekend als IVA) 10% op de aankoopprijs van woningen (villa, appartement, enz.), En 21% voor commercieel onroerend goed en percelen.

De btw op nieuwbouwwoningen steeg op 01/01/2012 van 4% naar 10%.

Het zegelrecht (bekend als AJD) is 1% van de aankoopprijs, maar kan in sommige regio’s variëren. Zowel btw als zegelrechten worden betaald door de koper en als een voorschot wordt betaald voordat de verkoop is voltooid, is dit voorschot onderworpen aan btw op het moment van betaling van deze aanbetaling. In dit scenario is er geen overdrachtsbelasting te betalen.


2. Kosten verbonden aan het kopen van een bestaande woning in Spanje
Dit zijn de kosten waarmee u te maken krijgt wanneer u een Spaans onroerend goed koopt dat eerder is verkocht.

2.1 Spaanse overdrachtsbelasting (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales – ITP)
Deze belasting is van toepassing als het onroerend goed wordt beschouwd als een tweede of latere overdracht (d.w.z. niet de eerste keer dat een woning wordt gekocht) en wordt betaald door de koper. Als een voorschot wordt betaald vooraleer de verkoop is voltooid, is deze niet pro rata onderworpen aan ITP. Het volledige bedrag aan ITP moet echter nog worden betaald bij voltooiing. In dit scenario is er geen btw te betalen en zijn zegelrechten al in deze belasting inbegrepen.

Het overdrachtsbelastingtarief wordt afgestaan ​​aan de autonome regio’s, die ervoor kunnen kiezen om het algemene tarief of hun eigen tarief toe te passen.

De algemene (nationale) regel van ITP is 7%, maar veel van de autonome regio’s hebben hogere lokale tarieven toegepast. Het tarief dat u betaalt, is afhankelijk van de autonome regio waar u koopt.


3. Kosten in verband met zowel nieuwbouw als wederverkoop van onroerend goed in Spanje
Dit zijn de extra kosten waarmee u waarschijnlijk te maken krijgt bij het kopen van onroerend goed in Spanje, ongeacht of het onroerend goed nieuw is of niet.

3.1 Makelaarskosten
Makelaarskosten of commissies worden betaald door de verkoper, tenzij anders overeengekomen. Als de koper een zoekbureau gebruikt, worden zoekkosten betaald door de koper. Tenzij de koper specifiek heeft ingestemd om de kosten van de agent te betalen, worden deze kosten in de verkoopprijs ingebouwd.

3.2 Juridische kosten
U wordt sterk aangeraden om een ​​advocaat in te huren om u te helpen tijdens het koopproces. Uw advocaat stelt namens u contracten op en beoordeelt deze. Hij kan alle juridische en administratieve problemen waarmee u wordt geconfronteerd, toelichten. Uw advocaat moet ook de nodige due diligence uitvoeren (controle van de eigendomsdocumenten van de verkoper, kosten voor het onroerend goed, vergunningen, enz.) En alle vereiste documenten regelen om het proces te voltooien (registratie van onroerend goed, belastingbetalingen, enz.).

Een advocaat zal u kosten in rekening brengen volgens de service die u nodig heeft. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de aankoop. Juridische kosten voor een aankoop zonder complicaties en op uurbasis in rekening moeten worden gebracht in de regio van 1.000€ tot 2.500€. Onze kopers genieten van een speciaal tarief van 850€ via ons neutraal service kantoor in Spanje die dergelijke controles op regelmatige basis uitvoert. Heeft u liever een juridische bijstand in België? Geen enkel probleem. We kunnen u in contact brengen met een kantoor gespecialiseerd in dergelijke diensten.

3.3 Spaanse hypotheekkosten
Als u ervoor kiest om met een hypotheek te kopen, dan kost dit slechts één extra kosten. De taxatie van onroerend goed die de hypotheekaanbieder nodig heeft voordat de hypotheek wordt verstrekt. Dit wordt betaald door de koper en kan ongeveer 500€ of meer kosten, afhankelijk van de grootte van het onroerend goed. Dankzij de nieuwe hypotheekwet (juni 2019) worden alle andere kosten gedragen door de bank die de hypotheek heeft verleend.

3.4 Spaanse notariskosten
Notariskosten worden bijna altijd betaald door de koper en worden berekend op basis van de aankoopprijs die in de akten van verkoop wordt vermeld. Voor de zekerheid moet u notariskosten berekenen als 1% van de aankoopprijs die is aangegeven in de daden van verkoop. In veel gevallen zijn notariskosten echter meer dan 0,5% (of minder) van de in de akten aangegeven prijs.

3.5 Spaanse kadastrale inschrijvingskosten
De kosten in verband met het inschrijven van de verkoop bij het kadaster worden ook bijna altijd betaald door de koper en worden berekend op basis van de aankoopprijs die is aangegeven in de akten van verkoop. Voor de zekerheid moet u 1% berekenen van de aankoopprijs die in de akten is aangegeven, maar nogmaals, dit hangt af van het onroerend goed en het gebied, en de kosten kunnen aanzienlijk lager zijn.


4. Andere kosten in verband met het kopen van onroerend goed in Spanje
Hoewel het niet strikt transactiekosten zijn, zoals kosten en belastingen, zijn er andere kosten waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een huis in Spanje.

4.1 Bankkosten
Om onroerend goed in Spanje te kopen, moet u vrijwel zeker een account openen bij een bank in Spanje en moet u mogelijk geld overmaken vanuit het buitenland. Er zijn misschien internationale transferkosten – neem contact op met beide banken – en als u valuta wilt wisselen om euro’s te kopen, zorg er dan voor dat u een valutabureau gebruikt om een ​​goede wisselkoers te krijgen en te veel betaalt voor euro’s.

Zodra u het geld hebt ontvangen, moet u de verkoper betalen op de dag dat u de aankoop voltooit. De meest voorkomende manier om dit te doen is om een ​​bankcheque mee te nemen naar het kantoor van de notaris om aan de verkoper te geven wanneer u de akten ondertekent. Banken proberen zoveel mogelijk kosten in rekening te brengen voor het uitgeven van bankcheques en ik weet zelfs dat ze 0,5% van de waarde van de cheque in rekening brengen. Je kunt ze echter ook krijgen voor slechts 50€ tot 60€. Het hangt allemaal af van de deal die u met uw bank heeft. Zorg ervoor dat u dit duidelijk maakt bij uw bank voordat u om de cheque vraagt.

4.2 Meubelkosten
Zodra u een woning bezit, moet u deze inrichten. De kosten voor het inrichten van een woning hangen volledig af van wat u wilt. Als een algemene vuistregel kost een appartement met 2 slaapkamers echter ongeveer 10.000€ tot 15.000€ om netjes in te richten als je alles nieuw koopt.

4.3 Plusvalía gemeentebelasting
Dit wordt normaal door de verkoper betaald, maar het kan een probleem voor de koper worden als de verkoper het niet betaalt. Kopers moeten bijzonder voorzichtig zijn met deze belasting wanneer de verkoper niet in Spanje woont. Een recente wetswijziging heeft deze belasting ongeldig gemaakt en zal niet meer betaald moeten worden bij een verkoop.

 

Samenvattend, houd rekening met tussen 12% en 15% van de aankoopprijs aan belastingen en andere kosten, hoewel het afhangt wat en waar u koopt.

Gerelateerde berichten

Kosten bij het verhuren van een woning in Spanje

1. Hoeveel bedragen uw kosten voor de kwartaal- en jaaraangiften? Wij kunnen de aangiften voor u...

Lees verder

Welke plichten heb ik als eigenaar van vastgoed in Spanje

Iedereen die een woning in Spanje bezit, ondanks de verblijfsstatus, enz., Moet de volgende twee...

Lees verder

Kopen via Vip-Invest

Wat is de beste manier om zonder zorgen of verrassingen te kopen? Kopen via Vip-Invest geeft...

Lees verder